Kaiken kärsimyksesi takana saattaa olla trauma?

Päivitetty: 24. marrask. 2019

Traumoista kirjoitetaan ja puhutaan tässä ajassa kaikkialla ja koko ajan. Ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtää kuinka isoa kansan osaa asia todella koskettaa.Teinit traumatisoituvat puheissaan, milloin mistäkin arjen asioista ja omalta osaltaan poistavat mystisyyttä ja vierautta sanan ja asian ympäriltä. Mikä se trauma sitten oikeastaan on? Se on jälki, joka jää kehoomme tai mieleemme, mutta ennen kaikkea hermostoomme, kun jotain kestämätöntä tapahtuu liikaa tai liian äkkiä. Myös kasautunut ja pitkään jatkunut hellittämätön stressi jättävät hermostoon samanlaisen jäljen kuin traumaattiset tapahtumat. Jos olet saanut riesaksi ja lahjaksi trauman tai kasan traumoja et voi lakata etsimästä apua, ratkaisuja, selkeyttä ja pakokeinoa pahasta olosta. Sinusta tulee loputtoman utelias ja nälkäinen, mutta ennen pitkää myös lopen uupunut oman elämäsi mysteerejä ratkova salapoliisi.


Myös kasautunut ja pitkään jatkunut hellittämätön stressi jättävät hermostoon samanlaisen jäljen kuin traumaattiset tapahtumat.

Ensimmäinen vaihe on se, kun yrität selvittää mistä tässä käsittämättömässä kärsimyksessä on oikein kyse. Se vaihe voi kestää kauan, sillä trauma ei välttämättä ole mitään selkeästi osoitettavaa tai muistettavaa vaan se voi olla peräisin varhaislapsuudesta, sikiöajalta tai jopa menneiltä sukupolvilta peräisin oleva asia ja jälki kehossasi ja dna:ssasi. Tämä selvitystyö johtaa sinut monille harhapoluille mutta myös ihmeellisten ja kiehtovien uusien asioiden äärelle, opit paljon ja tiedät vähän kaikesta jotain. Tämä on myös taloudellisesti haastava vaihe, koska selvitystyö ja helpottavien hoitomuotojen kokeilu maksaa. Jos sinulla ei ole varaa tähän selvitystyöhön päädyt todennäköisesti julkisen terveydenhuollon väärinymmärtämäksi masennus- ja muiden lääkkeiden suurkuluttajaksi ja turvaudut usein kyseenalaiseen itselääkintään esim. päihteillä, ruoalla ja haitallisilla ihmissuhteilla. Nämä itsehoitomuodot toki

näyttäytyvät elämässäsi vaikka olisit varoissasikin, rahalla kun ei traumaa pakoon pääsee, mutta se toden totta auttaa ja helpottaa monien asioiden järjestämisessä ja ennen kaikkea eheytymisen kannalta oleellisen turvallisuuden tunteen ylläpitämisessä. Monimutkainen, hoitamaton ja diagnosoimaton trauma aiheuttaa paljon rahan menoa, mutta valitettavasti saattaa myös radikaalisti heikentää raha-asioitesi hoitamista ja työkykyäsi ja olet vaarassa ajautua kauemmas paranemisesta.


Kun vihdoin löydät uskottavia ja vapauttavia selityksiä asioille, alkaa seuraava vaihe. Epätietoisuus jää taakse ja pystyt uuden tiedon ja tietoisuuden valossa valitsemaan juuri oikeita asioita eheytymistä edistämään. Uuden tiedon, tutkimuksen ja kokemuksen valossa trauman hoidon avainasioita ovat hermoston vakauttaminen kehoharjoitteilla, turvallisen perustan luominen luotettavan yhteisön tai ihmissuhteen (esim. psykofyysinen tai muu keho-mieliyhteyttä

painottava ja ymmärtävä terapeutti) avulla, joka mahdollistaa myös vaikeiden tunteiden ja pelkojen käsittelyn.


Tämä vaihe on vähemmän epätoivoinen kuin edellinen, mutta vaatii paljon itsemyötätuntoa ja kärsivällisyyttä ja johdonmukaista ja säännöllistä työtä, joka on toisinaan vaikeaa, kun voimat tuntuu olevan jo totaalisen loppu. Myös tässä vaiheessa rahaa palaa tai palaisi jos sitä olisi. Jotta trauman hoito saadaan tehostumaan ja kaikille mahdolliseksi, masennustilastot laskusuuntaan ja yhteiskunta voimaan paremmin on poliittisten päättäjien tehtävä terveydenhuoltoa ja

sosiaalityötä yms. koskevat päätökset traumanäkökulmasta. Se tarkoittaa myös käytännössä länsimaisen lääketieteen ja täydentävien hoitomuotojen tiivistä yhteistyötä.


Jotta trauman hoito saadaan tehostumaan ja kaikille mahdolliseksi, masennustilastot laskusuuntaan ja yhteiskunta voimaan paremmin, on poliittisten päättäjien tehtävä terveydenhuoltoa ja sosiaalityötä yms. koskevat päätökset traumanäkökulmasta.

En voi listata vaiheita pidemmälle, koska olen itse tässä vaiheessa. Kehoni ja mieleni ja hermostoni vaativat vielä paljon hoivaa, huomiota ja apua eheytyäkseen, niin että sieluni voi loistaa niin kirkkaana kuin se vain voi. Saan siitä toisinaan vahvoja väläyksiä ja koen ohikiitäviä voiman purkauksia, kunnes taas vaivun väsymykseen ja lamaannukseen harjoittelemaan heikkouden hyväksyntää ja rajojeni repaleisuutta, vireystilan säätelyä ja turvan tuntemista.Mieleni on silti uudella tavalla rauhassa, sillä tiedän mitä kohden olen menossa ja millä keinoilla. Sapettaa tietysti välillä homman hitaus. Tuntuu kuin olisin lentoon tahtova varis, joka odottelee tuuskaksi murtuneiden siipiensä paranemista ja aina tulee uusia takapakkeja ja voitettavia esteitä. Mulla on ollut asiat hyvin, kun olen voinut hoitaa itseäni, vaikka se iso

siivun perheen tienesteistä on vienytkin. Toivon sydämestäni, että yleinen tietoisuus ja suhtautuminen traumoihin muuttuu ja sitä myöten koko yhteiskunta. Toivon että omalta osaltani voin tiedon jakamisella jättää etsijöitä monta välivaihetta väliin ja säästää etsimiseen kuluvat rahat. Meissä jokaisessa on kuitenkin sisäänrakennettuna kyky ja voima parantua. Paranemisen ainekset: lepo, ystävät, rakkaus, rauha, ymmärrys ja tieto voisivat olla meidän kaikkien saatavilla ihan ilmaiseksi.Tähdätään siihen. Levitetään sanaa. Ollaan myötätuntoisia itsellemme ja toisillemme. Pidetään huolta kaikista uuden ymmärryksen viitoittamalla tavalla.


Meissä jokaisessa on kuitenkin sisäänrakennettuna kyky ja voima parantua. Paranemisen ainekset: lepo, ystävät, rakkaus, rauha, ymmärrys ja tieto voisivat olla meidän kaikkien saatavilla ihan ilmaiseksi.


Traumatietoisuus rocks.


 243 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki